Zilveren schaal Gezonde Kantine voor VV Gassel

Publicatiedatum: Maandag 15 april 2019

Voetbalclub VV Gassel heeft als enige vereniging in de gemeente Grave de zilveren schaal Gezonde Kantine behaald. Op vrijdag 12 april werd het certificaat uitgereikt in het bijzijn van wethouder Rick Joosten, die deze kantine ziet als een uitstekend voorbeeld voor andere sportverenigingen in de regio.

Bakjes met groenten op tafel. Je ziet het nog niet vaak in lokale sportkantines, maar voetbalclub VV Gassel geeft met plezier het goede voorbeeld. Twee jaar geleden is de vereniging, onder leiding van o.a. de 74-jarige Cor van Boekel en gewichtsconsulente Gemmie Raemakers, gestart met een gezonder aanbod in de kantine. De inzet van de club werd aflopen vrijdag beloond met het zilveren certificaat Gezonde Kantine van Team:Fit.

Verandering

Er is een hoop veranderd in de kantine van VV Gassel. Kant-en-klare tosti’s van wit brood zijn vervangen door zelfgemaakte tosti’s van bruin brood, en de kantine verkoopt voortaan verse broodjes gezond. Er staan kannen water op de bar zodat de voetballers hun dorst kunnen lessen zonder meteen naar de frisdrank te grijpen, en er staat zelfs zelfgemaakte soep op het menu met courgettes uit de moestuin van Cor van Boekel. De vereniging heeft een lokale appelboer bereid gevonden om de club te sponsoren met zeven kilo appels per week. Op zaterdag worden deze in stukjes gesneden voor spelers om te nuttigen tijdens de rust of na afloop van de wedstrijd. Verder zijn gezonde producten meer in het zicht geplaatst, en ongezonde producten juist meer uit het zicht.

Zilveren schaal

Een sportkantine krijgt zilver als het ‘de gezonde smaak te pakken heeft’. In een zilveren kantine zijn richtlijnen vastgesteld voor een gezondere kantine, zoals het stimuleren van water drinken. Daarnaast wordt er groente en fruit aangeboden en is het zichtbare aandeel van gezonde producten in de meerderheid (60%). Ook leidt de aankleding van de kantine tot betere keuzes.

Ook meedoen

Weet u zelf een sportkantine die een lekkere en gezonde update kan gebruiken? Meld deze vereniging dan aan op teamfit.nl/doe-mee en ontvang hulp van een personal coach! Team:Fit is een landelijk initiatief van Jongeren Op Gezond Gewicht, gesubsidieerd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Team:Fit zet zich in voor een gezonder aanbod in sportkantines, in samenwerking met gemotiveerde ouders, sportclubs, vrijwilligers, accommodaties, experts en partners.