Opening bokashi-kuil op gemeentewerf Grave

Publicatiedatum: Vrijdag 29 maart 2019

Bij de gemeenten Cuijk, Grave, Mill en Sint Hubert komt ieder jaar een grote hoeveelheid slootveegsel en boomblad vrij. Dit wordt nu naar een erkende verwerker gebracht. Het materiaal kan echter ook direct als duurzame bodemverbeteraar worden gebruikt, na een bewerking tot bokashi (goed gefermenteerd organisch materiaal).

Proef

Als proef hebben de drie gemeenten gezamenlijk slootveegsel en boomblad verzameld en op de gemeentewerf in Grave verwerkt tot bokashi. Op vrijdag 29 maart 2019 werd deze kuil geopend door de wethouders Gerard Stoffels, Jos van den Boogaart en Rick Joosten.

Organisch restmateriaal

Bokashi is een Japanse methode om organisch restmateriaal terug te geven aan de bodem. In het Japans betekent het "goed gefermenteerd organisch materiaal". Bokashi verhoogt het organische stofgehalte en voedt de bodem. Anders dan bij composteren, werken Bokashi-kuilen zonder zuurstof. Toegevoegde bacteriën, gisten en schimmels zetten het restmateriaal in ongeveer tien weken om tot vruchtbare voeding voor de bodem en het bodemleven. Daarna kan het uitgereden worden over landbouwgrond of gebruikt worden in gemeentelijke plantsoenen. Bokashi kan van bijna elk type vers organisch materiaal gemaakt worden.